Unwinding
Om pijnvrij en soepel te blijven is sporten alleen niet voldoende. Iedere sporter kent het belang van stretchen voor behoud van lange en soepele spieren, dat is wat we allen hebben geleerd, toch? Maar niemand vertelt iets over bindweefsel in dit verband….. stretchen om warm te worden, stretchen om spieren soepel te houden, dat is het wel.

Dus wat is unwinding dan? Het meest sprekende voorbeeld is in mijn ogen wel de kat, de kat die spint en zich uitrekt, liggend, lopend, in de lucht, wanneer het maar uitkomt. Wij doen het soms ook, in bed als we wakker worden, of net na het opstaan. Of als warming up voor het sporten, soms als we lang achter de laptop hebben gezeten, even strekken.

Unwinding is echter meer dan even een strekbeweging, en gaat verder dan het strekken van een gespannen spier of het opwarmen ervan. Unwinden is eigenlijk een kleine boost, een reset van het lijf en brein naar de basisstand. Dus uitgebreid rekken, strekken naar hartenlust is enorm ontspannend en helend. Tijdens de MERmassage kan dat oergevoel zomaar opgewekt worden en volgt het lichaam een natuurlijke beweging. Hierdoor wordt het bindweefsel opgerekt op precies de juiste plekken die zijn vastgelopen.

Via lichaamswerk, yoga, dans en de actieve Osho-meditaties wordt ons lichaam ‘wakker’ geschud en herinnert het zich uit zichzelf wat te doen. Door regelmatige (be)oefening komen we steeds makkelijker en sneller ‘in ons lijf’ en stimuleren we het zelfhelende vermogen. Yoga houdt vooral ons bindweefsel soepel en ‘vloeibaar’ en actieve meditaties van Osho zoals de Dynamics en Kundalini schudden het lichaam EN brein. Iedere ochtend uitgebreid uitrekken als een kat in en naast het bed is een weldaad.